Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Τον... φώτισε το Άγιο Πνεύμα!

Η... επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος φαίνεται ότι ήρθε στον εκδότη της επαρχιακής εφημερίδας "Νέα Κρήτη", Μανώλη Δημητρίου.
Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφασή του να σπάσει τη χθεσινή αργία, κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αποφάσεων των Ενώσεων Συντακτών, και να κυκλοφορήσει την εφημερίδα του ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Το γεγονός καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.), σημειώνοντας μάλιστα ότι ο εν λόγω εκδότης είναι... υπότροπος, καθώς στο παρελθόν έχει επαναλάβει το ίδιο "ατόπημα". "Η ιδιοκτησία της εφημερίδας θεωρεί εαυτόν υπεράνω ελέγχου, υπεράνω νόμων", σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία το προεδρείο της Ενώσεως δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του εκδότη της εφημερίδας και θα τον καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η "Νέα Κρήτη" είναι ημερήσια εφημερίδα που εκδίδεται στο Ηράκλειο από το 2000. Στον ίδιο επιχειρηματία ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός "Κρήτη TV", όπως επίσης και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ράδιο 98,4". "Ο όμιλος διαθέτει τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα Μέσα Επικοινωνίας στο νησί", αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. "Η ιδιοκτησία της «Νέας Κρήτης» έχει ήδη κριθεί από την κοινή γνώμη της Κρήτης", σημειώνει η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση:

"Για μια ακόμη φορά η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» Ηρακλείου καταστρατηγώντας ρητές προβλέψεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξέδωσε φύλλο ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος.
Είναι πλέον σαφές πως η ιδιοκτησία της εφημερίδας θεωρεί εαυτόν υπεράνω ελέγχου, υπεράνω νόμων, υπεράνω του σεβασμού που πρέπει να επιδεικνύει τόσο έναντι θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, όσο και έναντι νομικά επικυρωμένων συμφωνιών.
Προφανώς, η καλή προαίρεση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκλαμβάνεται ως αδυναμία από κύκλους που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, στηριζόμενοι σε έωλα επιχειρήματα και νομικά ελέγξιμες τακτικές.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλει την συμπεριφορά της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» και την καθιστά πλέον υπόλογη για ό,τι μέλλει γενέσθαι.
Το άρθρο 4 της εν ισχύει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ρητά αναφέρεται στην αργία του Αγίου Πνεύματος. Θυμίζουμε δε ότι η Σύμβαση Εργασίας επέχει θέση νόμου και η εφαρμογή της έχει κηρυχθεί υποχρεωτική.
Κατά συνέπεια, η Ένωση Συντακτών υποχρεούται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας προασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων και τηρώντας την νομιμότητα. Την νομιμότητα που βάναυσα καταπατήθηκε στην προκειμένη περίπτωση.
Πέραν των νομικών ενεργειών θα ακολουθήσει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στις προϊστάμενες αρχές της, ενώ εξετάζεται ήδη η προοπτική συνδικαλιστικής διαμαρτυρίας στην «Νέα Κρήτη». Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να καταδικάσουν την εν λόγω πρακτική και να αντισταθούν σε κάθε κίνηση που αντιβαίνει κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.
Η ιδιοκτησία της «Νέας Κρήτης» έχει ήδη κριθεί από την κοινή γνώμη της Κρήτης".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτες καταστάσεις.
Χούντα. Μπράβο που ασχολείστε και με τα ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Λένα από Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Bravo gia tin anadeixi