Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Ο Αυτιάς, ο Βερύκιος και οι... παλιόγριες

Στο στόχα-στρο των σελίδων τηλεκρι-τικής του περιοδι-κού "Αθη-νόραμα" μπήκαν ο Γιώργος Αυτιάς και ο Δήμος Βερύκιος.
Στο σημερινό τεύχος του περιοδικού, ο τηλεκριτικός Νίκος Βουλαλάς εξαπολύει... εφ' όλης της ύλης επίθεση στον τρόπο με τον οποίο οι δύο δημοσιογράφοι ασκούν το λειτούργημά τους. Τα περισσότερα "βέλη" δέχεται ο Γιώργος Αυτιάς, τον οποίο κατηγορεί -μεταξύ άλλων- για "χάιδεμα" των τηλεθεατών, αλλά και των πολιτικών που βρίσκονται στο πάνελ του, για απλοποίηση των γεγονότων και για παραπλάνηση των τηλεθεατών.

Ουσιαστικά, το "Αθηνόραμα" προσάπτει "δόλο" στον Γιώργο Αυτιά, ο οποίος συνίσταται στην εκμετάλλευση των "καταφρονεμένων, των αναξιοπαθούντων και της τρίτης ηλικίας", προκειμένου να... ανεβάσει τα νουμεράκια του! "Είναι η γριά του κ. Αυτιά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουλαλάς, σκιαγραφώντας το προφίλ των ηλικιωμένων καλεσμένων της εκπομπής "Καλημέρα σας".

Στον στρατιωτικό συντάκτη του Alpha, Δήμο Βερύκιο, το "Αθηνόραμα" καταλογίζει "σκηνοθετημένη οργή" και προσθέτει ότι στο ίδιο πάνελ, ο ίδιος αποκαλούσε... "παλιόγριες" τις γηραιές κυρίες-μόνιμες "πανελίστριες" του κ. Αυτιά...
'
Ακολουθεί η τηλεκριτική που δημοσιεύεται στο τεύχος 368 του περιοδικού "Αθηνόραμα":

"Αν έχετε ταξιδέψει στην Τήνο, την έχετε σίγουρα συναντήσει. Στενάζει στις λαϊκές αγορές, επιβιώνει με τρεις κι εξήντα (ανεξαρτήτως νομίσματος) και διαμαρτύρεται στις ουρές. Ακόμα και στην ουρά σκελετού δεινοσαύρου να τη βάλεις, εκείνη θα αρχίσει αντανακλαστικά να διαμαρτύρεται. Είναι η γριά του κ. Αυτιά. Τα βάσανά της συνιστούν, σύμφωνα με τον τηλεπαρουσιαστή, την ελληνική πραγματικότητα.

Τις προάλλες, ενώ η βροχή μάς έπνιγε για πολλοστή φορά, ο κ. Αυτιάς αναγόρευε μία ηλικιωμένη που ξεσπιτώθηκε από τη λάσπη σε «γυναίκα-σύμβολο». Εις το όνομα όλων των ηλικιωμένων που «μας έχτισαν σπίτια, σχολεία και γεφύρια». Ναι, μόνο που τα έχτισαν πάνω σε ρέματα, ψηφίζοντας τους πολιτικούς που θα νομιμοποιούσαν τα αυθαίρετα.

Η νοοτροπία «Αυτιά» (δεν είναι ο μόνος που επιδίδεται στο «χάιδεμα» των τηλεθεατών του) είναι χαρακτηριστική της ελληνικής τηλεόρασης. Και, φυσικά, αγκαλιάζει τους καταφρονεμένους, τους αναξιοπαθούντες, την τρίτη ηλικία και οποιονδήποτε υπομένει τα τρία κακά της μοίρας του χωρίς να φέρει καμία ευθύνη.
Κατανοούμε τα προβλήματα του καθενός (δεν ανήκουμε δα στους προνομιούχους), αλλά η απλοποίηση των γεγονότων και η αναγωγή τους στην περιπτωσιολογία μόνο παραπλανητικές μπορεί να είναι. Παγιδευμένοι στο μικρόκοσμο της γειτονιάς, έχουμε τη λύση έτοιμη: καλούμε την κάμερα, ξεσπαθώνουμε ενάντια στο κράτος και ρίχνουμε το μπαλάκι στον εκάστοτε κ. Αυτιά. Εκείνος, με τη σειρά του, συμπάσχει, πετυχαίνει και μια υπόσχεση από τον καλό του φίλο κ. τάδε (φροντίζει πάντα να μην στραπατσάρει την εικόνα των πολιτικών), μας ενημερώνει και για το επιδοματάκι που θα πάρουμε και... βουρ για την επόμενη καταγγελία.

Ο κ. Βερύκιος από το διπλανό παράθυρο, έστω και με σκηνοθετημένη οργή, αποκαλούσε «παλιόγριες» τις ηλικιωμένες που πίνουν νερό στο όνομα του κ. Αυτιά και προσέθετε ότι «εγώ θέλω τη γριά να σκέφτεται». Μάλλον όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: