Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Οι συμμαχίες, οι συσχετισμοί, τα προγνωστικά

Υπό το βάρος του "α-μαρτω-λού" ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ, αλλά και μιας άνευ προηγουμένου κρίσης που διέρχεται ο κλάδος (απολύσεις, καταστρατήγηση των συμβάσεων εργασίας, "λουκέτο" σε πολλά Μέσα, αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών) οι 4.600 δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ καλούνται στις 6 και 7 του μήνα να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους τους για την επόμενη διετία.
Τα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα αποτελούν -μοιραία- τις "σημαίες" της προεκλογικής περιόδου (η οποία λήγει την Τρίτη), με τις παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των εκλεκτόρων να επιδίδονται καθημερινά σε "αλληλοκαρφώματα" και να εκτοξεύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για τη στάση που τήρησαν οι αντίπαλοί τους συνδυασμοί στα θέματα αυτά.

Στις φετινές εκλογές κατέρχονται πέντε συνολικά συνδυασμοί - δύο λιγότεροι από ό,τι στην αναμέτρηση του 2005:

α) η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος", με επικεφαλής τον γραμματέα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Δημήτρη Τρίμη, που ιδεολογικά τοποθετείται στο χώρο του Συνασπισμού και της ευρύτερης Αριστεράς

β) οι "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία", με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Πάνο Σόμπολο, που ιδεολογικά τοποθετείται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς,

γ) η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία", με επικεφαλής τον ταμία της Ε.Σ.ΗΕ.Α., Παναγιώτη Ράμμο, που ιδεολογικά τοποθετείται στο χώρο του Κ.Κ.Ε. και της ευρύτερης Αριστεράς,

δ) η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων", με επικεφαλής τον α΄αντιπρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (και πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.), Δημήτρη Τσαλαπάτη, που ιδεολογικά κινείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του κέντρου,

ε) οι "Financial Crimes-Πρωτοβουλία Γένοβα Δημοσιογράφων", που τοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς.

Οι "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία"
Οι συνδυασμοί "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι" και "Δημοσιογραφική Αδέσμευτη Κίνηση", που είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του 2005, δεν κατέρχονται στη φετινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο εκπρόσωπος της πρώτης στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο (ο β΄αντιπρόεδρος Γιώργος Βλαβιανός), έχει από καιρό προσχωρήσει στο συνδυασμό του Π. Σόμπολου και στις εκλογές αυτές συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των "Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία".

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι των "Αδέσμευτων Δημοσιογράφων" θα ρίξουν την ψήφο τους στην παράταξη του Πάνου Σόμπολου. Το ίδιο πιστεύεται ότι θα γίνει και με τους ψηφοφόρους της Δημοσιογραφικής Αδέσμευτης Κίνησης, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από τον ίδιο ιδεολογικά χώρο με τους "Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία".

Με αυτά τα δεδομένα, στο συνδυασμό Σόμπολου θεωρούν ότι είναι δεδομένη η κατάκτηση 4 εδρών στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 5 έδρες!

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι (στα αντίπαλα ψηφοδέλτια) που κάνουν λόγο για μεγάλη φθορά του προέδρου και για δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων προς το συνδυασμό του, η οποία θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Η "Συσπείρωση"
Τις τρεις έδρες της στο Δ.Σ. θεωρεί βέβαιο ότι θα διατηρήσει η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος", τα μέλη της οποίας εκτιμούν ότι το πρόγραμμά της, σε συνδυασμό με τη δυσθυμία των μελών της Ένωσης -λόγω των χειρισμών του Π. Σόμπολου- θα της χαρίσουν και τέταρτη έδρα.

Ορισμένοι, πάντως, μιλούν για φθορά και του Δ. Τρίμη και εκτιμούν ότι τα ποσοστά του συνδυασμού του θα μειωθούν.

Η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία"
Στη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» θεωρούν ότι τα δυσαρεστημένα από Σόμπολο, Τρίμη και Τσαλαπάτη μέλη της Ένωσης, θα ψηφίσουν φέτος το συνδυασμό τους. Για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι θα καταλάβουν και τρίτη έδρα στο Δ.Σ. Άλλες εκτιμήσεις θέλουν την παράταξη να περιορίζεται στις 2 έδρες που έχει και σήμερα.

Η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"
Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» έχει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού της και πολλά μέλη του συνδυασμού λένε πως φέτος ο στόχος είναι οι τρεις έδρες. Πιο μετριοπαθή στελέχη της παράταξης δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι με το ενδεχόμενο διατήρησης των 2 εδρών που έχει σήμερα.

Οι "Financial Crimes"
Οι "Financial Crimes" δεν είχαν καταφέρει να μπουν στο διοικητικό συμβούλιο το 2005. Φέτος αισιοδοξούν ότι θα καταλάβουν μία από τις 11 έδρες και προτάσσουν την αγωνιστικότητά τους ως βασικό τους "ατού". Οι υπόλοιπες παρατάξεις, πάντως, θεωρούν βέβαιο ότι ούτε και φέτος ο συνδυασμός αυτός θα πάρει έδρα στο Δ.Σ.

Η απλή αναλογική έχει υιοθετηθεί ως εκλογικό σύστημα, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι ακατόρθωτο- την απόκτηση του απολύτου "ελέγχου" του Δ.Σ. από μία παράταξη. Οι παρασκηνιακές συμφωνίες και οι συμμαχίες που τυχόν θα συναφθούν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες στο νέο διοικητικό σχήμα της Ένωσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πληρωμένο απο τον Σόμπολο είναι το post αυτο ωρε λεβέβτες του radio σταμπα?
Που ζειτε, που εργάζεστε και που κινείστε ωρε λεβεντες ωστε να λετε τετοιες μπαρουφες οτι ο συνδυασμος του ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ του ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ του ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΥ πατερούλη εχει εξασφαλισμένες τις 5 έδρες;;;
Με τόσο κοσμο που εστειλε με την ανοχη του στην ανεργία και την απαξίωση να δουμε αν θα πιασει παλι τις 3 εδρες!
Οσο για τον Βλαβιανό και πολλους άλλους (οι οποιοι εκεί που έφτυναν προπερσι τωρα γλύφουν μπας και ο αγιος πατερούλης τους βολέψει μεσω του Θοδωρη σε καμια καλη αργομισθια) απο που κι ως που ελπιζουν οτι θα παρουν ψηφους απο τον παλιο συνδυασμό του Μαθιουδακη;
Την προδοσια δεν την επιβραβευει ο δημοσιογραφικός κόσμος και ο Βλαβιανός έκανε μεγάλη προδοσια.
Ο συνδυασμός Σόμπολου είναι ένα γνησιο δεξιο εως ακροδεξιό ψηφοδέλτιο που ελπίζει να πάρει πολλους ψηφους λόγω δεξιας διακυβερνησης.
Οσοι θελουν να περασει ο δημοσιογραφικός χωρος αλλα 2 μαυρα χρονια ας τον ψηφισουν για να τον βγαλουν προεδρο να συνεχισει να μας ξεσκιζει...
Οτιδηποτε αλλο εκτος ΣΟΜΠΟΛΟ συναδελφοι!!!

ΡΑΔΙΟ ΣΤΑΜΠΑ είπε...

"Με αυτά τα δεδομένα, στο συνδυασμό Σόμπολου θεωρούν ότι είναι δεδομένη η κατάκτηση 4 εδρών στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 5 έδρες!"

Όπως είναι προφανές, τα παραπάνω δεν αποτελούν απόψεις ή εκτιμήσεις του συντάκτη, αλλά μελών του συνδυασμού Σόμπολου (όπως ρητά αναφέρεται), με τα οποία ο συντάκτης του ρεπορτάζ μίλησε.

Αν τα μέλη του συνδυασμού του μας έλεγαν... "πάμε για 11 έδρες", θα ήμασταν υποχρεωμένοι να το γράψουμε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή το υιοθετούμε.

Πόσο πιο προφανές μπορεί να γίνει αυτό από όσο ήδη είναι;

"Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι (στα αντίπαλα ψηφοδέλτια) που κάνουν λόγο για μεγάλη φθορά του προέδρου και για δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων προς το συνδυασμό του, η οποία θα αποτυπωθεί και στην κάλπη".

Γι' αυτό τι έχετε να πείτε, αγαπητέ σχολιογράφε; Για να το γράψουμε μας πλήρωσε και πάλι ο Σόμπολος; Ή μήπως αυτή τη φορά ο Τρίμης, ο Τσαλαπάτης ή ο Ράμμος;

Το Ράδιο Στάμπα είναι μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα για τα media και τη δημοσιογραφία.
Δεν τα "παίρνει" από κανέναν, δεν συναλλάσσεται με κανέναν και ποσώς την ενδιαφέρει αν πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εκλεγεί πάλι ο Σόμπολος ή, αντίθετα, ο Τρίμης, ο Τσαλαπάτης, ο Ράμμος kai τα παιδιά από τους "Φαϊνάνσιαλ Κράιμς".

Αυτό που την ενδιαφέρει είναι τι θα κάνει για τους δημοσιογράφος ο νέος πρόεδρος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Το Ράδιο Στάμπα δημοσιεύει αλογόκριτα όλα τα σχόλια των αναγνωστών του, τους οποίους παρακαλεί να διαβάζουν προσεκτικά τα κείμενα τα οποία επιλέγουν να σχολιάσουν.