Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση των θεμάτων αναπηρίας από τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα Μέσα και από τα πανεπιστημιακά τμήματα μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Δ. Ποταμιάνος, Μπ. Τσακαρέστου και Αθ. Χατζούλη, αλλά και η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Α. Παναγιωταρέα. Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν (ελπίζουμε να μη μείνουν για μια ακόμη φορά στα χαρτιά...) είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου για το πώς καλύπτονται τα θέματα αναπηρίας από τα Μ.Μ.Ε. και η παραγωγή εκπαιδευτικού και τεχνικού υλικού για τους φοιτητές με αναπηρία. "Η ζωή και η επιστήμη έχουν ανάγκη από την διαφορετικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ. Ποταμιάνος.
΄
Αναγκαία χαρακτή-ρισε την ευαισθη-τοποίηση των πολιτών μέσα από τα ψυχαγω-γικά προγράμ-ματα της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρα-σης, η Α. Παναγιωταρέα, καθώς -όπως τόνισε- "ακόμη και στις λίγες εκπομπές για το θέμα, η τηλεθέαση είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που δείχνει πως η κοινωνία μάλλον αποστρέφεται την πραγματικότητα" (Αλήθεια, πόσες φορές έχει ασχοληθεί η ίδια με το θέμα στην εκπομπή της στην κρατική τηλεόραση; "Ουδείς αναμάρτητος", κυρία Παναγιωταρέα...).Να ανοίξουν οι πόρτες της δημοσιογραφίας στα άτομα με αναπηρία ζήτησε η Α. Χατζούλη, ενώ η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για το πώς οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη σχέση των ατόμων με αναπηρία με τα Μ.Μ.Ε. Οι ερωτώμενοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι "ο άνθρωπος με αναπηρία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι ως αντικείμενο φιλανθρωπίας".
Με το θέμα των ατόμων με αναπηρία (συγκεκριμένα των κωφαλάλων) ασχολήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή της στην Ε.Ρ.Τ. και η Ρίκα Βαγιάννη, θίγοντας το ζήτημα της συνεχιζόμενης παρανομίας των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία δεν τηρούν τη νομοθεσία σχετικά με τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και άλλων εκπομπών στη νοηματική γλώσσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου