Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Τραχύ... το έδαφος στους Τράχωνες

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως από την ιδιοκτησία του "Ελεύθερου Τύπου" η φημολογία που είχε αναπτυχθεί από το πρωί περί παραίτησης του -έως σήμερα- διευθυντή της εφημερίδας, Λάμπρου Σμαϊλη.
Καθήκοντα νέου διευθυντή του φύλλου ανέλαβε ο -προσφάτως παραιτηθείς από τη διεύθυνση ειδήσεων του τ/σ ΣΚΑΪ- Γιάννης Παπουτσάνης. Τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή κατέλαβε ο Γιώργος Λακόπουλος, ενώ ο Πάσχος Μανδραβέλης ορίστηκε σύμβούλος έκδοσης.

Ο Λάμπρος Σμαίλης επικαλέστηκε παρεμβάσεις από "εξωθεσμικούς παράγοντες" στο δημοσιογραφικό του έργο, αιτιολογώντας την παράιτησή του. Από την άλλη, συνομιλητές της ιδιοκτησίας υποστηρίζουν "ότι καθυστερούσε να βγάλει το νέο φύλλο και... πήρε πόδι λόγω ανεπάρκειας"...
Πολλά ερωτήματα προκαλεί, πάντως, η επιστολή παραίτησης που φέρεται να απέστειλε ο Σμαϊλης στην ιδιοκτήτρια του "Ελεύθερου Τύπου", Γιάννα Αγγελοπούλου, στις 29 Απριλίου. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή... μισό μήνα αργότερα!
"Κυρία Αγγελοπούλου,
Στην τελευταία μας επικοινωνία (Κυριακή 29 Απριλίου και ώρα 4 το απόγευμα) υπαινισσόμενη ότι το ρεπορτάζ του ΕΤ ήταν προϊόν χρηματισμού, προσβάλατε βάναυσα την προσωπικότητα και τον αξιακό μου κώδικα.
Η έλλειψη σεβα-σμού εκ μέρους σας με υποχρεώ-νει να εγκατα-λείψω την προσπά-θεια στην οποία πίστεψα, για την έκδοση μιας νέας, ανεξάρτητης, παρεμβατικής εφημερίδας.
Μέχρι σήμερα η λειτουργία της εφημερίδας επιβραδύνθηκε από την ύπαρξη ενός άτυπου διευθυντηρίου (από συνεργάτες σας εκτός ΕΤ) οι οποίοι παρενέβαιναν υπογείως για την στήριξη ή την αποδόμηση συγκεκριμένων προσώπων.
Μέχρι σήμερα η λειτουργία της εφημερίδας επιβαρύνθηκε από τις προκλητικές μισθολογικές ανισότητες και το διαχωρισμό των συντακτών σε «πατρίκιους» και «πληβείους».
Η λειτουργία της εφημερίδας επιβαρύνθηκε, τέλος από τις πιέσεις του άτυπου διευθυντηρίου που λειτουργεί εν ονόματί σας για εκπτώσεις στη δημοσιογραφική λειτουργία.
Είχα την ελπίδα ότι όλες αυτές οι δυσλειτουργίες ήταν παροδικές και θα εξέλιπαν με την έκδοση του νέου φύλλου.
Η τελευταία μας επικοινωνία, όμως, μου προκαλεί έντονες αμφιβολίες για την βασιμότητα των προσδοκιών μου όταν ανέλαβα την διεύθυνση του Ελεύθερου Τύπου.
Για λόγους ευθιξίας και προκειμένου να διασφαλίσω την προσωπική και δημοσιογραφική μου αξιοπρέπεια σας υποβάλλω την παραίτησή μου.
Αθήνα 29 Απριλίου 2007
Λάμπρος Π. Σμαϊλης"

Σήμερα το απόγευμα συνήλθε εκτάκτως η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να εκτιμήσει της ραγδαίες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: