Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Ποινικοποιούν το συνδικαλισμό!

Μια απόλυση δημοσιογράφου με "επικίνδυνες" προεκτάσεις καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο συντάκτης της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", Κώστας Βασιλάκης, απολύθηκε από τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας διότι... αποφάσισε να ασχοληθεί με το συνδικαλισμό στην Ένωση Συντακτών!!!

Η αντιδημοκρατική και παράνομη ενέργεια της ιδιοκτησίας της κρητικής εφημερίδας συνιστά "ποινικοποίηση" του συνδικαλισμού και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία της ανάπτυξης συνδικαλιστικής δράσης από τους εργαζόμενους. Η "δίωξη" αυτής της ελευθερίας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του "συνδικαλίζεσθαι", το οποίο ο εκδότης της εφημερίδας, Μανώλης Δημητρίου, καταπατά ή... αγνοεί.

Σύμφωνα με την Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. ζητήθηκε από τον απολυθέντα συνάδελφο (αλλά και από άλλους δημοσιογράφους!) να... υπογράψει "δήλωση υποταγής στον εργοδότη", κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε, προασπιζόμενος την -προσωπική και επαγγελματική- αξιοπρέπειά του. "Από τότε ξεκίνησε για τον ίδιο η αντίστροφη μέτρηση", σημειώνει η ανακοίνωση, στην οποία η απόλυση του Κ. Βασιλάκη χαρακτηρίζεται "αντεργατική, αυταρχική, παράνομη και καταχρηστική".

Η Ένωση Συντακτών κατηγορεί την ιδιοκτησία της επαρχιακής εφημερίδας ότι "καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας" στους εργαζόμενους και καλεί την Π.Ο.Ε.ΣΥ., αλλά και τα πολιτικά κόμματα να παρέμβουν: "καλούμε όσους νομοθετούν να μας προστατεύσουν επιτέλους από εργοδότες που ζυγίζουν την ζωή, εμάς και των οικογενειών μας, στην πλάστιγγα του αθεράπευτου εγωισμού τους" σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Διαμηνύει, τέλος, στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας ότι εάν ως την Τρίτη δεν έχει ανακαλέσει την απόλυση του Κ. Βασιλάκη, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Θυμίζουμε ότι η "Νέα Κρήτη" είχε απασχολήσει και προ δεκαημέρου την Ένωση, όταν η ιδιοκτησία της αποφάσισε να εκδώσει την εφημερίδα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, σπάζοντας τη θεσμοθετημένη αργία (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε "κλικ" εδώ)!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου - Νήσων καταγγέλλει την ανάλγητη, απαράδεκτη, αντεργατική και αυταρχική συμπεριφορά της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» Ηρακλείου η οποία, σε αποκορύφωμα του κλίματος τρομοκρατίας που εδώ και καιρό καλλιεργεί στην εφημερίδα, προέβη στην απόλυση του διακεκριμένου συναδέλφου Κώστα Βασιλάκη.

Μια απόλυση που συνιστά ορισμό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καταχρηστική και παράνομη, προσβλητική δε για τον ίδιο τον συνάδελφο του οποίου τις ικανότητες, το ήθος, την επαγγελματική συνέπεια και την προσφορά στη δημοσιογραφία γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι Έλληνες.

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», διολισθαίνοντας εκ νέου στην λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κοινοποίησε στο συνάδελφο Κώστα Βασιλάκη απόλυση διότι – άκουσον άκουσον- χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί της αποφάσισε να εμπλακεί με τα της Ένωσης Συντακτών. Επιπλέον, ο συνάδελφος, προασπιζόμενος την προσωπική του αξιοπρέπεια – όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της «Νέας Κρήτης» - αρνήθηκε προσφάτως να υπογράψει «δήλωση υποταγής» στον εργοδότη και από τότε ξεκίνησε για τον ίδιο η αντίστροφη μέτρηση.

Πρόκειται για απόλυση που θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα πρέπει πλέον να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε εργοδότες εμφορούμενους με «ιδιοκτησιακές αντιλήψεις» για το προσωπικό τους.
Καλούμε την Π.Ο.Ε.ΣΥ. και όλες τις Ενώσεις Συντακτών να καταδικάσουν την απόλυση του Κώστα Βασιλάκη.

Καλούμε όσους νομοθετούν να μας προστατεύσουν επιτέλους από εργοδότες που ζυγίζουν την ζωή, εμάς και των οικογενειών μας, στην πλάστιγγα του αθεράπευτου εγωισμού τους.
Καλούμε τον ιδιοκτήτη της «Νέας Κρήτης», ως το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, να προχωρήσει σε επαναπρόσληψη του συναδέλφου, ειδάλλως του διαμηνύουμε ότι οι καλές μας προθέσεις απέναντι του ως σήμερα, θα παραμεριστούν και θα εξαντλήσουμε, πλέον, κάθε περιθώριο συνδικαλιστικής πρακτικής και κινητοποίησης.

Επειδή γνωρίζουμε την τακτική του, εκ προοιμίου του απαντάμε ότι κάθε σχολιασμός της ανακοίνωσης – καταγγελίας μας δεν θα αποτελέσει παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις»".

Update 11/06/2007
Την παράνομη απόλυση του δημοσιογράφου Κώστα Βασιλάκη καταδίκασαν, στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, τόσο η Π.Ο.Ε.ΣΥ., όσο και η Ε.Σ.Η.Ε.Α.:
«Το πρωτοφανές περιστατικό, εκτός των άλλων, πλήττει ευθέως το συνδικαλιστικό δικαίωμα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί casus belli κατά των εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών εφημερίδων (...) Η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει να πράξει τα δέοντα για την διασφάλιση της νομιμότητας ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Καλείται επίσης ο Υπουργός Εργασίας κ. Β. Μαγγίνας να εποπτεύσει την τήρηση κι εφαρμογή όλων όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει», σημειώνει ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ., Δημήτρης Τσαλαπάτης, ενώ στην ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. τονίζεται ότι η Ένωση "θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ελεύθερη άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Καλούμε, με τη σειρά μας, την ιδιοκτησία της εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" να προχωρήσει άμεσα στην επαναπρόσληψη του συναδέλφου Κώστα Βασιλάκη".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος. Γιατί δνε του κλείνουν την εφημερίδα αυτου του "εκδότη";
Ο κύριος Ρουσόπουλος τι κάνει;

Ανώνυμος είπε...

Καλά η ΕΣΗΕΑ βγάζει ανακοίνωση για τον Κρητικό και όχι για τους Αθηναίους στον Άλφα που απολύθηκαν;
Έχουμε τρελαθεί τελείως;;;;